12 JUN 2022

Oplevering werkschuur Staatsbosbeheer en de Zijlen

Handjevol boswachters

'De oude werkschuur is hier zo'n dertig jaar geleden gebouwd. Het werd gebruikt door een handjevol boswachters en daarvoor was het groot genoeg. Maar nu maken zoveel mensen gebruik van deze plek dat het echt te klein werd. We hadden bijvoorbeeld maar één wc', zegt Nico Boele van Staatsbosbeheer.

 

De werkschuur is de centrale plek van waaruit werkzaamheden in de natuur van het Westerkwartier worden uitgevoerd. In het gebouw zitten onder meer een ontmoetingsruimte, enkele kantoren, een werkplaats en opslagruimte.
 

Boele: 'Met dit nieuwe onderkomen gaat een grote wens in vervulling en kunnen we het Staatsbosbeheer zijn dat we tegenwoordig willen zijn. Niet meer de naar binnen gekeerde organisatie die in zijn eentje bezig was met natuurbeheer, maar een open organisatie die met veel verschillende partners samenwerkt om mensen van de natuur te laten genieten.'

 

De cliënten van De Zijlen, de mensen die een taakstraf hebben en mensen die werkervaring opdoen werken samen met de boswachters van Staatsbosbeheer. Ze onderhouden wandelpaden en verrichten allerlei voorkomende werkzaamheden.

Nuttig en belangrijk werk

René Scholtens van De Zijlen: 'Onze cliënten maaien zo'n vijftig kilometer wandelpaden, doen snoeiwerk en helpen mee aan het onderhoud van het Blotevoetenpad. Dat is nuttig en belangrijk werk. Onze mensen beleven daar een hoop plezier aan en tellen mee in de maatschappij.'

De planning is dat de nieuwe werkschuur begin maart volgend jaar klaar is voor gebruik.