Slotplantsoen Meppel

Project beschrijving

Residentie Slotplantsoen is een initiatief van JVH Ontwikkeling BV en MNNR Architecten. Het initiatief betreft de herinrichting van het URZO-terrein, grenzend aan het prachtige Slotplansoen en op de hoek van bakkerij Nijstad, gelegen in het centrum van Meppel. Het plan biedt uitstekende mogelijkheden voor huisvesting van diverse doelgroepen, maar is in het bijzonder geschikt voor medioren en senioren (woongroepen) al dan niet met zorgindicatie. Door de kleine woningen in combinatie met enkele grotere woningen is het plan ook uitermate geschikt voor doelgroepen met een speciale indicatie. Onder professionele begeleiding wordt zo de mogelijkheid gecreëerd om zo normaal mogelijk deel te kunnen uitmaken van de maatschappij. Op deze wijze kan participatie en integratie in de maatschappij optimaal plaatsvinden. Op de begane grond kan een commerciële ontwikkeling het plan vervolmaken. Gedacht wordt aan een coffeecorner/lunchroom. Het is de bedoeling dat wij samen met toekomstige bewoners/gebruikersgroepen het plan verder gaan ontwikkelen en uitwerken (een vorm van Collectief Particulier Opdrachtgever schap).

 

Van oorsprong was het Slotplantsoen de tuin van dhr. Slot en is geschonken aan de gemeente Meppel met als voorwaarde dat de tuin voor iedereen toegankelijk zou blijven. Het plantsoen is in de loop van de tijd opgenomen in de stedenbouwkundige structuur van Meppel en ligt aan de hoofdverbindingsroute van het centrum. 

Vanwege deze ligging heeft het een goede bereikbaarheid. Deze unieke centrumlocatie biedt, naast een mooi uitzicht op het park, de levendigheid van het centrum. Tevens ligt in het Slotplantsoen het Joods monument die de dialoog tussen heden en verleden aangaat.

 

Het plan biedt ruimte voor verschillende woonconcepten. Aangezien het ontwerpproces zeer recentelijk is opgestart kunnen de appartementen volledig naar jouw wensen worden aangepast. Het scheiden van wonen en zorg kan hier op maat worden toegepast In het gebouw zullen zowel huur als koop (vrije markt) appartementen gerealiseerd worden, maar ook de mix van langduring verblijf en shortstay wordt onderzocht. Een gebouw dat tevens eenheid in verscheidenheid kan uitstralen en op deze manier als een maatpak kan worden vervaardigd op basis van de wensen van de bewoners. 

 

In de plint van het gebouw kunnen horeca, commerciële, maatschappelijke en openbare functies zich vestigen. Ook biedt het een uitstekende ruimte voor zorg of health voorzieningen zoals een wijkpost voor een buurtverpleegster of een sportclub.

 

Het blok opent zich naar de binnenzijde waar een collectieve binnenplaats gemaakt kan worden. Een plek voor samenkomst en ontmoeting met groen, levendigheid en een samensmelting van oude en nieuwe gebouwen.

 

 

Projectdata

  • Type
  • Woningbouw
  • Jaar
  • 2017
  • Status
  • Voorlopig ontwerp
  • Locatie
  • Meppel, Nederland
  • Oppervlakte
  • 12.000m2
  • Team
  • Abram de Boer, Christiaan van Hegelsom, Marieke schut
  • Categorieën
  • COMMERCIEEL, WONEN, ZORG