Supererf

Project beschrijving

 

De supermarkt kon in de kern van Bergen geen plek meer krijgen waardoor de uitdaging ontstond om een supermarkt en woningen te ontwerpen op de zogenaamde Scholten locatie, een drankengroothandel, aan de rand van Bergen.

 

Super-erf

Het concept voor deze, enigszins verscholen, landschappelijke inpassing is gevonden in het vormen van een samenhangend erf, waarin supermarkt en wonen zowel gescheiden zijn, als samen een geheel vormen. Ontworpen is een ruimtelijk ensemble van hoofd- en bijgebouwen in een groene voet, een gedeelde buitenruimte in een landschappelijke en bindende robuust groene omkadering. Een opzet in een voorerf en een achtererf geeft twee ‘gezichten’. Dit alles omlijst door een groene omzoming. Dit vormt de basis voor de ‘scheiding’ van de functies winkelen en wonen. Door het slim ontvlechten van de verkeersstromen van bezoekers en bewoners en het autovrij maken van de buitenruimtes waaraan gewoond wordt ontstaat optimale logistiek en leefbaarheid.

 

Sociaal erf

Het toekomstige woonmilieu vindt plaats in de luwte van de activiteiten van de Aldi-supermarkt. Naast de sterke ruimtelijk goede opzet wordt ook sociaal iets extra’s wordt geboden. Als er tussen de geheel private wereld van de particuliere tuin en de publieke wereld van de openbare weg een wereld bestaat van gedeeld privé en collectief. Als er ruimtes en plekken zijn die de bewoners met elkaar delen, waar ze elkaar kunnen ontmoeten en activiteiten als gemeenschap kunnen ontplooien. Waar ouderen en kinderen, rijkeren en minder rijken, denkers en doeners, met elkaar tuinen onderhouden, voedsel verbouwen, dieren verzorgen, bomen snoeien, en samen eten, spelen en leren. Niet omdat het kan, maar omdat het moet; stress, overgewicht en eenzaamheid zijn mede ‘ruimtelijke-ordenings-ziektes’. En omdat dit nou juist hetgeen is wat je niet in de kern van het dorp kan vinden en ook niet in conventionele woonwijken. Het relatief geïsoleerde erf biedt zo een uniek en aantrekkelijk ‘woonproduct’.

 

Progressief Contextuele Architectuur

De typologie van de grondgebonden woningen en de supermarkt annex appartementen zijn een vertaling en doorontwikkeling van de schuren, hooizolders, boerderijen en landgoederen in de omgeving. De woningen kenmerken zich door een combinatie van keramische gepotdekselde gevelbekleding en vurenhout. Deze wisselen elkaar af, zodat het de ene keer lijkt op een opgetilde stenen schuur en de andere keer als opgetilde houten schuur. Het hoofdgebouw van het erf bestaat uit de supermarkt met appartementen. Deze kent een geknikte dakvorm welke bekleed is met sedum. Het spel met houten latten maakt het hoofdgebouw passend in de schaal van het erf.

 

Projectdata

  • Type
  • Supermarkt en wooncommunity
  • Jaar
  • 2020
  • Status
  • Omgevingsvergunning
  • Opdrachtgever
  • ALDI Zaandam
  • Locatie
  • Bergerweg 125
  • Oppervlakte
  • 10.000m2
  • Ism
  • Den Hollander bouwadvies
  • Team
  • Abram de Boer, Christiaan van Hegelsom, Vyasa Koe, Robbert Bron, Thomas Blauw, Thymo Lammertse
  • Specialiteit
  • Natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
  • Categorieën
  • COMMERCIEEL, URBAN, WONEN