Up North

Project beschrijving

De Klaprozenbuurt
De Klaprozenbuurt wordt een nieuwe gebiedsontwikkeling in Amsterdam Noord. 
Het wordt een aantrekkelijke buurt voor starters, stellen, gezinnen en ouderen met veel 
bedrijvigheid op de begane grond. In deze nieuwe buurt komen bouwblokken rondom 
verhoogde groene binnentuinen waaronder zich de PDV ruimten bevinden.

 

Herplaatsing Gamma
De huidige locatie is een braak liggend terrein naast de PDV opstal van de GAMMA. Om ruimte te 
kunnen maken voor een nieuwe school wordt de Gamma herplaatst op de kavel van Klimopweg BV. 
Om de grote dichte wanden van de PDV uit het zicht te halen wordt het volume van de GAMMA 
omzoomd met woningen en kleinschalige commerciele functies. De parkeergarage en 
fietsenstallingen worden tussen de PDV en de woningen nabij de entrees geplaatst. Hierdoor 
ontstaat een attractieve en tevens functionele plint. Dit zorgt voor een hoogstedelijke oplossing 
voor het combineren van PDV bedrijvigheid en woningbouw. 

 

Samengesteld bouwblok
Bouwblok A2 is een samengesteld blok welke een geleidelijke overgang vormt van het hoogstedelijk 
karakter van de Klaprozenweg als toekomstige stadsstraat naar het meer kleinschalige karakter 
van de Bloemenbuurt. De stedelijke wand aan de Klaprozenweg wordt benadrukt door een exta 
hoogte-accent en het volume trapt af richting de Bloemenbuurt.

 

Eenheid
Alhoewel het een samengesteld bouwblok is vormen de gevels een eenheid door een opbouw 
van steenachtige materialen in een rood-bruin kleurenpalet.
De gevels krijgen een eenduidige behandeling door middel van het opdelen van de gevels in 
een plint, middendeel en beëindiging. Hierdoor krijgen de gevels een verticale geleding. 

 

Verscheidenheid
De diversiteit van het samengestelde blok wordt gehaald uit de pandsgewijze opbouw. De panden 
kenmerken zich door een verscheidenheid aan architectonische expressie, verschil in 
hoogte, breedte. De parcellering komt voor uit de woningtypologien en beukmaat. Hierdoor 
ontstaan vier hoekblokken en vier tussenblokken met ieder een eigen volume en eigen beeldtaal.

 

Programma
Aan de Klaprozenweg in de toren en aan het plantsoen zijn de vrij sector woningen (rood) 
gepositioneerd. Overhoeks aan de Klaprozenweg en de Klimopweg liggen de middeldure 
appartementen (oranje). De sociale huur appartenten (geel) liggen aan de tussenstraat.
In de plint grenzen de commerciele functies (blauw) aan de Klaprozenweg.

 

Geïntegreerd groen
Ten behoeve van een duurzaam en toekomstbestendig groenconcept wordt 
het groen zo veel mogelijk verankerd in de architectuur.
Dit wordt gewaarborgd door het gebouw te voorzien van gemetselde bloembakken op de 
volgende plekken:
- In de plint, ter markering van de Delftse stoep
- Op de dakterrassen ter plaatse van de setbacks,tevens als afscheiding tussen woningen
- Op de galerijen, om afstand te creëren tussen de gevel en de voorbijgangers

Deze bloembakken worden voorzien van verschillende soorten klimplanten (clematis, 
kamperfoelie, hedera, klimroos etc.), die zorgen voor begroeiing op de penanten.

 

Binnentuin / daken
De gemeenschappelijke binnentuin heeft voldoende gronddekking voor een rijke 
beplanting. Te denken valt aan een variatie van inheemse planten die in verschillende seizoenen 
bloeien. De planten leveren bessen voor de vogels en zijn een voedselbron voor bijen, vlinders 
en andere insecten. Deze beplanting wordt opgenomen in grote bloembakken die tevens 
dienen als zitelement voor de bewoners. In de bloembakken zijn kleine terpen opgenomen waar 
bomen kunnen groeien. Tussen de bloembakken bevindt zich gebruiksgroen in de vorm van gras. 
De overige daken van het gebouw worden voorzien van mos-sedum, ten behoeve van 
waterretentie en koeling.

 

Nestkasten
Op verschillende plekken in het gebouw worden nestkasten opgenomen in het metselwerk. Naast 
onderdak voor vogels en vleermuizen geven de nestkasten een verrijking voor het gevelbeeld.

Projectdata

  • Type
  • Mixed-use
  • Jaar
  • 2022
  • Status
  • Definitief Ontwerp
  • Opdrachtgever
  • Novaform BV en Camelot Nederland
  • Locatie
  • Amsterdam Noord
  • Oppervlakte
  • 22.000m2
  • Ism
  • Van Rossum Ingenieurs BV en Adviesbureau DWA
  • Team
  • Abram de Boer, Christiaan van Hegelsom, Robbert Bron, Iris de Mooij, Poyan Hazraty, Thomas Blauw, Thymo Lammertse, Remy van den Heuvel
  • Specialiteit
  • Healthy Living, Natuurinclusief
  • Categorieën
  • COMMERCIEEL, WONEN